EPS-vleermuiskast

EEN UNIEKE VLEERMUISKAST!

De EPS-vleermuiskast is een unieke vleermuiskast. MIECON B.V. heeft de kast ontwikkeld op basis van waarnemingen in het veld. Het betreft een dubbellaagse kast, waarbij beide lagen ook nog een tiental tussenschotjes bevatten waar vleermuizen tussen kunnen wegkruipen. Geen enkele andere kast op de huidige markt bevat de tussenschotjes die de natuurlijke situatie van vleermuisverblijfplaatsen terug brengt. Verder is de EPS-vleermuiskast volledig gemaakt van hoogwaardig EPS-schuim. De kast heeft van nature een hoge isolerende werking, waardoor er geen risico op koudebruggen bestaat. Vanwege het dubbellaagse karakter en de grootte geschikt als zomer-, paar-, kraam- en winterverblijfplaats voor spleet bewonende vleermuissoorten (bijvoorbeeld gewone dwergvleermuis).

Alle ecologische en bouwkundige kennis waarmee de EPS-vleermuiskast is ontwikkeld, vindt u HIER (.pdf).

De MIECON EPS-vleermuiskast is te bestellen via de onderstaande link! 

Bestelformulier


TECHNISCHE SPECIFICATIES

Gewicht (kg):
2,6
Afmetingen (mm):
1000 x 800 x 100 
Breedte compartiment voor vleermuizen (mm):
20
Materiaal:
EPS (Expanded Polystyrene)
Isolatiewaarde (RC):
1.0
Wijze van inbouwen:
Verdiept in de gevel met invliegsteen
Aanpassingsmogelijkheden:
Verwijderen van scheidingsvlak, waardoor er één compartiment van 60 mm ontstaat

PRIJS EPS-VLEERMUISKAST

De onderstaande bedragen zijn incl. verzendkosten.

Prijs excl. BTW:  
€199,50 
Prijs inc. 21% BTW:  
€241,40

 

 

IN DE SPOUW

Vleermuizen komen voor in spouwmuren van huizen. Ze kruipen daarin weg via openingen in de muur. Woningen die veel ruimte bevatten in de luchtspouw (onderdeel van de spouw), kunnen een groot aantal vleermuizen herbergen. Door het isoleren van spouwmuren gaan verblijfplaatsen van vleermuizen verloren. Door de EPS-vleermuiskast verdiept in te bouwen in de spouw, imiteert de EPS-inbouwkast de natuurlijke verblijfplaatsen van vleermuizen. Daarbij wordt het EPS materiaal bij het verdiept inbouwen in de spouw beschermd tegen weersinvloeden en beschadigingen. De kast kan naar wens worden afgewerkt met bakstenen, steenstrips of gevelbeplating. Als invliegopening kan een invliegsteen, open stootvoeg of een anderszins voor vleermuizen geschikte opening worden gebruikt.


AAN DE MUUR

Naast het inbouwen van de EPS-vleermuiskast in de spouw, is het voor MIECON ook mogelijk om de EPS-vleermuiskast te voorzien van een omkisting. Met de omkisting is het mogelijk om de EPS-vleermuiskast op te hangen aan gebouwen, bijvoorbeeld als tijdelijke mitigatie. Voor een offerte voor EPS-vleermuiskasten met omkisting, kunt u contact met ons opnemen.


WAAROM EPS?

De meeste inbouwkasten op de markt zijn van steen of houtbeton gemaakt. Het inbouwen van stenen of houtbetonnen vleermuiskasten kan echter koudebruggen veroorzaken, waardoor de renovatie- en verduurzamingsdoelstellingen in het geding komen. De MIECON EPS-vleermuiskast is daarentegen gemaakt van Expanded Polystryrene (EPS). Het materiaal bestaat voor het grootste deel uit lucht, waardoor het zeer licht is en goed isoleert. Daarbij is EPS 100% recyclebaar. EPS wordt in de bouw veel toegepast voor thermische en geluidsisolatie en om trillingshinder te voorkomen. Verder wordt het materiaal gebruikt bij het transport van dieren en wordt het regelmatig gebruikt in voedingsmiddeleninductrie voor het verpakken en transporteren van voedsel.

De EPS-vleermuiskast is gemaakt van hoogwaardig EPS materiaal, waardoor het materiaal zeer stevig en compact van structuur is en een betere kwaliteit heeft dan 'standaard' piepschuim. Hierdoor is de EPS-vleermuiskast veilig te gebruiken door vleermuizen en heeft de EPS-vleermuiskast, in tegenstelling tot andere inbouwkasten van dit formaat, een isolerend karakter en is er geen risico op het ontstaan van koudebruggen. Ook is de EPS-vleermuiskast beduidend minder zwaar en daardoor gemakkelijker toe te passen dan vleermuisinbouwkasten van een vergelijkbaar formaat.


ONTWIKKELING EN ONDERZOEK

De EPS-vleermuiskast is in samenwerking met IsoBouw ontwikkeld op basis van veldkennis over natuurlijke vindplaatsen van gebouw- en spleetbewonende vleermuizen en bouwkundige kennis die MIECON B.V. de afgelopen jaren heeft verzameld. Ook zijn de kasten tijdens de ontwikkeling volledig doorgemeten op hun isolerende waarde door bouwkundig ingenieursbureau Nieman

Inmiddels zijn er al enkele tientallen ingebouwd in binnen- en buitenland. De EPS-kasten worden regelmatig gemonitord en ook de bezettingsgraad van de kasten wordt onderzocht. Op basis van de waarnemingen worden de kasten op termijn, waar nodig, verder doorontwikkeld.